paulkaufman.nl

De 5 beste podcasts over SEO en Online Marketing (2019)

Als ik zou moeten kiezen tussen een luisterboek en de ouderwetse papieren variant, zou ik altijd voor de laatste optie gaan. Er gaat niets boven de geur van het papier, het geluid wanneer je een pagina omslaat en het gewicht van het boek in je handen.

Ook digitaal lees ik liever dan dat ik luister. Dagelijks speur ik het web af naar nieuwe blogs over SEO en Online Marketing om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Hoe langer ik dan door de digitale letterzee moet scrollen, hoe blijer ik word.

Toch zijn er momenten waarop ik liever niet naar letter staar, omdat het simpelweg onhandig of zelfs onveilig is. Tijdens het autorijden heb ik mijn ogen liever op de weg en tijdens het stofzuigen, grasmaaien en het plakken van een fietsband is het lezen van een tekst enigszins onpraktisch.

In deze gevallen bieden podcasts de uitkomst! Het zijn ideale bronnen van informatie wanneer je jouw handen (en ogen) vrij moet hebben.

Podcasts over SEO en Online Marketing

De vijf beste podcasts

Gelukkig zijn er tegenwoordig meer dan genoeg shows die inhoudelijk net zo sterk zijn als een goed geschreven blog. En er is net zoveel variatie in stijl, expertise en diepgang.

Een podcasts als Experts on the Wire onderzoekt vaak een heel specifiek onderwerp in SEO, terwijl Marketing over Coffee ook over tech-nieuws bericht. De meeste programma’s worden overigens als serie uitgebracht, waarbij je elke week een nieuwe aflevering kunt beluisteren. Zo is er altijd weer iets nieuws als je in de auto naar het werk rijdt.

Maar goed, je bent hier natuurlijk om over mijn favoriete podcasts te lezen. Ik heb een lijst van vijf shows samengesteld, waarvan ik denk dat elke SEO/online marketeer ze moet luisteren. Hierbij heb ik gelet op de expertise van de host en de gasten en het luisterplezier. Een serie waarbij de geluidskwaliteit slecht is of het taalgebruik middelmatig, past daarom niet in deze lijst.

Ook is het belangrijk dat een podcast-serie regelmatig nieuwe afleveringen uitbrengt. Dat is de reden waarom MozPod niet in de top vijf is opgenomen, hoewel het een prima show is!

Nu de grove parameters vaststaan – het blijft natuurlijk de ongezouten mening van één persoon – komen ze er nu echt aan: de vijf beste podcasts over SEO en online marketing.

5. Experts on the Wire

We trappen af met Dan Shure’s Experts on the Wire. Shure levert elke week een aflevering van ongeveer een uur af, waarin verschillende experts uit online marketing aan het woord komen. 99% van de afleveringen gaan over zoekmachine-optimalisatie en dat maakt het zo goed!

Als SEO-consultant weet Shure altijd scherpe vragen te stellen en hij duikt snel de diepte in. Daardoor is deze show meer geschikt voor marketeers die al wat ervaring hebben met zoekmachineoptimalisatie. Zijn gasten zijn, zoals de titel al zegt, echte experts in hun vakgebied en samen bespreken ze allerlei cases en nieuwe ontwikkelingen.

Een absolute aanrader voor als je nóg meer over SEO wilt weten.

Luister naar: Experts on the Wire

4. Marketing Speak

Marketing Speak is de show van auteur, ondernemer en all-around SEO-geek Stephan Spencer. Net als Experts on the Wire spreekt hij elke week een gast over SEO en online marketing. Een andere overeenkomst is de kwaliteit van zijn gasten. Ook Spencer slaagt er namelijk altijd in om een ervaren specialist uit de digitale marketing te spreken.

Hoewel de show Marketing Speak heet gaat bijna elke aflevering over SEO. De gastheer is dan ook een uitgesproken SEO-geek en de beste afleveringen gaan over zeer technische onderwerpen.

Spencer heeft overigens ook nog een andere podcasts: the optimized geek, waarin hij over allerlei life hacks spreekt.

Luister naar: Geeking Out on SEO with Barry Adams

3. Internet History Podcast

Je moet het verleden kennen om het heden te begrijpen. Deze gevleugelde uitspraak past perfect bij de Internet History Podcast van Brian McCullough.

De gastheer (sorry dames, er staan vooral heren in deze lijst) gaat in deze podcast op zoek naar verhalen over de begindagen van het online tijdperk. Van Netscape tot de DotCom-bubbel, McCullough zoekt de mensen die het vanaf de eerste rij hebben meegemaakt en dat levert altijd mooie gesprekken op.

De Internet History Podcast is niet direct een marketing-podcast en hoort misschien daarom niet in dit rijtje thuis. Maar elke keer wanneer ik naar zijn gasten luister, raak ik enorm geïnspireerd door hun creativiteit. En het plaatst ons werk als online marketeers binnen een traditie. Dat is op zich al veel waard.

Bovendien is zijn interview met Matt Cutts (ex-Google), misschien wel de beste podcast-aflevering van 2018.

Luister naar: Google’s Matt Cutts @mattcutts

2. Marketing over Coffee

Marketing over Coffee was de eerste marketing-podcast die ik luisterde en een van de redenen waarom ik uiteindelijk voor online marketing heb gekozen. Elke week bespreken John Wall en Christopher Penn de meest recente ontwikkelingen in marketing en technologie.

De afleveringen waarbij de hosts als een soort Statler en Waldorf de items becommentariëren, worden afgewisseld met fantastische diepte-interviews.

Penn is de echte techneut, die alles weet over machine learning en artificiële intelligentie, terwijl Wall de rol van journalist en all-around marketeer op zich neemt. Deze mix maakt de show zo interessant en omdat de afleveringen meestal niet langer dan 20 minuten duren, zijn het vermakelijke snacks voor in de auto of op de fiets.

Luister naar: Holiday Scrooge Special!

1. Edge of the Web

De beste podcast over SEO en online marketing op dit moment is Edge of the Web, door Erin Sparks en Tom Brodbeck.

De opzet van de show is vergelijkbaar met die van Experts on the Wire en Marketing Speak: elke week volgt een nieuwe aflevering waarin een gast geïnterviewd wordt. Vaak zijn deze onderwerpen SEO-gerelateerd.

Wat Edge of the Web zo goed maakt zijn de format en charme van de gastheren. Sparks slaagt er namelijk in om moeilijke materie begrijpelijk te maken en naast hem zit de nuchtere Brodbeck, die met zijn gortdroge opmerkingen wat luchtige context toevoegt.

Elke aflevering begint met het doornemen van het laatste nieuws, waar de gast en de hosts vervolgens commentaar op leveren. Daarna volgt een diepte-interview met de gast: de “deep dive” en tot slot wordt er afgesloten met twee vragen aan de gast.

Deze vragen zijn altijd dezelfde: “What bugs you about online marketing?” en “What excites you?” Hoewel deze vragen op het eerste gezicht oppervlakkig lijken, raken ze vaak een gevoelige snaar en leveren daardoor interessante inzichten en discussies op.

Een andere plus aan deze podcast, is dat hij ook op Youtube te bekijken is.

Nog meer podcasts…

Goed, dat waren ze dan! De vijf beste podcasts over SEO en online marketing. Download ze op je telefoon of luister ze online. De meeste shows zijn op alle gangbare kanalen beschikbaar.

De bovenstaande lijst is slechts gebaseerd op de mening van één persoon: ik. En ik kan me goed voorstellen dat een andere liefhebber voor vijf compleet andere podcasts zou kiezen.

Daarom heb ik hieronder nog een lijst samengesteld van shows die ik volg en regelmatig luister, maar die de top vijf (net) niet gehaald hebben:

Heb jij nog een fantastische podcast en staat die niet op deze lijst? Laat het me weten! Ik ben altijd op zoek naar nieuwe shows en inspiratie.

Bekijk meer blogs